دکتر کربلائی خیاوی: تغذیه مناسب خاک در مزارع و باغات افزایش ۴۰ درصدی در تولیدات کشاورزی را به دنبال خواهد داشت.
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، دویست و دوازدهمین جلسه شوراي تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی استان اردبیل چهارشنبه چهارم دیماه سال 1398 با حضور رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی، معاونان مرکز، مدیران مراکز جهاد کشاورزی و اعضای شورا با دستور جلسه بررسی طرحهای تحقیقاتی پیشنهادی در سازمان جهاد کشاورزی اردبیل برگزار شد.
دکتر حسین کربلائی خیاوی با بیان اینکه پژوهش و فناوری پیامد محور، ضامن رونق تولید و امنیت غذایی است ابراز داشت: پژوهش از جمله محورهاي مهمي است كه ضامن پيشرفت و توسعه پايدار در هر كشور به شمار ميآيد. اگر پژوهشي صورت نگيرد، دانش بشري افزايش نخواهد يافت و دچار سكون و ركود خواهد شد. بدون انجام پژوهش، امور آموزشي نيز از پويايي و نشاط لازم برخوردار نخواهد بود. از این رو يكي از عوامل اساسي پيشرفت در كشورهاي توسعه يافته، توجه خاص به امر پژوهش است. حجم وسيع پژوهشهاي علمي در كشورهاي توسعه يافته گوياي اين واقعيت مهم است .
دبیر شورای تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی استان اردبیل در قسمت دیگری از سخنان خود اظهار داشت: مهمترین مولفه یک پژوهش خوب که منتهی به دستاورد میشود نیروی انسانی و پژوهشگر است که باید متعهد به آن کاری باشد که انجام میدهند و دومین مولفه ابزار از جمله آزمایشگاه، مزرعه و عرصه است و سومین مولفه، ارتباطات علمی است که پژوهشگر با سایر پژوهشگران داخلی و خارجی برقرار میکند.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل ضمن تأکید بر تقاضامحور بودن تحقیقات اعلام کرد: اجرای تحقیقات تقاضا محور پیش نیاز پژوهش و فناوری پیامد محور است و باید سعی کنیم در این راستا پیش برویم. نهادینه سازی تحقیقات تقاضا محور با تکیه بر ارتقای مشارکت ذینفعان از رویکردهای مهم پژوهشی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی است.
دکتر کربلائی خیاوی با بیان اینکه کاهش فاصله بین آموزش و تحقیقات نقش مستقیمی بر ارتقای راندمان تولید بخش کشاورزی و افزایش درآمد بهرهبرداران دارد، گفت: تحقیق و توسعه نقش عمدهای در نوآوری، افزایش بهرهوری و بهبود رشد اقتصادی ایفا میکند . در بحث انتقال یافتههای تحقیقاتی کارهای خوبی انجام شده اما کافی نیست و ضرورت دارد به منظور اثربخشی یافتهها و بالفعل شدن ظرفیتهای بالقوه، روحیه کار تیمی در بین محققان ارتقا یابد.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل انتقال دانش فنی به بخش خصوصی را از اقدامهای مهم سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در راستای برون سپاری وظایف غیر حاکمیتی دانست و بیان کرد: تاکنون بیش از 300 دانش فنی حاصل از دستاوردهای تحقیقاتی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به بخش خصوصی واگذار شده که بهطور میانگین به ازای هر دانش فنی دو میلیون دلار صرفهجویی ارزی و 142 فرصت شغلی ایجاد میشود که تاکنون 37 دانش فنی حاصل از دستاوردهای مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل به بخش خصوصی واگذار شده است .
دکتر کربلائی خیاوی با اشاره به چهارمین جشنواره معرفی ارقام جدید زراعی و باغی گفت: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل از بین 51 رقم معرفی شده در کشور، در معرفی 22 رقم زراعی مشارکت فعال داشته که این امر در افزایش تولید و درآمدزایی کشور نقش مهم و اساسی داشته است و از مهمترین شاخصهای این ارقام میتوان به پتانسیل عملکرد بالا، کمیت و کیفیت دانه بالا و تحمل به تنشهای زنده و غیرزنده به ویژه کم آبی اشاره کرد .
دبیر شورای تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی استان مهمترین شاخصههای این ارقام را پتانسیل عملکرد بالا، کمیت و کیفیت دانه بالا، تحمل به تنشهای زنده و غیر زنده به ویژه کم آبی برشمرد و گفت: معرفی این ارقام باعث افزایش بهرهوری مصرف آب و در نهایت پایداری تولید در شرایط اقلیمی در مزارع خواهد شد.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل با اشاره به اینکه کمبود آب در مناطق مختلف کشور، عملکرد و تولید بسیاری از محصولات کشاورزی را شدیداً تحت تأثیر قرار داده است، اظهار داشت: محدودیت منابع آب همراه با رشد روزافزون جمعیت و مصرف محصولات کشاورزی، ضرورت نگاه دانش محور به حوزه کشاورزی را بیش از پیش میطلبد.
دکتر کربلائی خیاوی کشاورزی دانشبنیان را تنها راه برونرفت برای غلبه بر محدودیتهای عوامل پایه تولید در بخش کشاورزی دانست و بیان کرد: کشاورزی دانش بنیان، افزایش درآمد کشاورزان و ارتقای امنیت غذایی را ضمن حفظ پایداری اکوسیستم دنبال میکند و از ملزومات تحقق آن، ورود تکنولوژی به بخش کشاورزی است که میتوان باوجود محدودیتهای نگران کننده در زمینه آب و خاک به ایجاد ارزش افزوده و افزایش درآمد برای کشاورز امیدوار باشیم .
وی اصلاح تغذیه خاک را در ارتقای بهرهوری تولید مهم دانست و بیان داشت: بهرهوری پایین با وجود در اختیار داشتن منابع پایه غنی از مهمترین آسیبهای بخش کشاورزی است که تفاوت ۹ برابری تولید را بین عملکرد محصول کشاورزان عادی و نمونه رقم زده است .
دبیر شورای تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی استان با بیان اینکه موضوع تغذیه خاک در کشورهای پیشرفته بسیار مورد توجه است، اعلام داشت: تغذیه مناسب خاک در مزارع و باغات افزایش ۴۰ درصدی در تولیدات کشاورزی را به دنبال خواهد داشت و میتواند تحول بسیار بزرگی در سیمای باغبانی کشور ایجاد کند .
دکتر کربلائی خیاوی خاطرنشان ساخت: از همکاران تحقیقاتی انتظار میرود در تدوین برنامه آموزشی دقیق در ارائه نسخههای کودی پیشرو باشند تا با کمک یکدیگر و همه دستاندرکاران و دلسوزان ارتقای بهرهوری در کشاورزی شاهد شکل گرفتن پویش اصلاح تغذیه خاک در کشور باشیم.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل با بیان اینکه تاکنون از موضوع خاک در کشور غفلت شده، گفت: هر گونه مدیریت برای منابع آب بدون توجه به خاک معنا و مفهوم ندارد .
دکتر کربلائی خیاوی افزود: با مدیریت پایدار منابع خاک میتوانیم صرفهجویی قابل ملاحظهای در آب کشور داشته باشیم و تولید را افزایش دهیم .
وی گفت: متأسفانه موضوع خاک در کشور مورد غفلت قرار گرفته و از این منبع عظیم به درستی صیانت نشده است. در کشور ظرفیتهای زیادی در زمینه منابع انسانی متخصص در زمینه صیانت از منابع خاک و مدیریت پایدار خاک وجود دارد و زمانی میتوانیم در موضوع خاک موفق باشیم که از این ظرفیتها به درستی استفاده کنیم .
رئیس مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل با اشاره به اینکه تحقیقات موتور محرک بخش کشاورزی است و ظرفیت بسیار خوبی برای دانشبنیان کردن اقتصاد در کشور وجود دارد، بیان کرد: ضرورت دارد بین مراکز تحقیقات، پارک علم و فناوری و دانشگاههای داخلی و بینالمللی ارتباط منظم و منسجمی وجود داشته باشد تا با تقویت و تعامل سازنده بتوانیم دستاوردهای تحقیقاتی را به ثروت تبدیل کنیم.
دبیر شورای تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی استان در خصوص اصلاح الگوی کشت بیان داشت: تغییر زمان کشت حبوبات دیم و چغندرقند از بهاره به پاییزه، آبیاری به روش تیپ با آرایش کشت دو ردیف با یک نوار و سه ردیف با دو نوار تیپ بین آنها در سیبزمینی، کشت پاییزه سیبزمینی برای مصرف تازه خوری که کاهش حداقل شش بار آبیاری را به دارد، تولید مینی تیوبر سیبزمینی در سیستم هواکشت از جمله اقدامات انجام شده است.
مهندس شهریار معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی ضمن تبریک هفته پژوهش و فناوری گفت: در سال زراعی 98-97 حدود ۷ هزار هکتار از اراضی شهرستان پارسآباد به کشت بادام زمینی اختصاص یافته بود که بیش از ۳۰ هزار تن از این محصول تولید شد. وی پیشبینی کرد در سال زراعی آینده این رقم به 10 هزار هکتار برسد و خواستار اجرای طرحهای تحقیقاتی در زمینه معرفی ارقام مناسب برای منطقه و آفات و بیماریها در رابطه محصول بادام زمینی گردید. در ادامه طبق دستور جلسه تعداد 5 فقره پروژه تحقیقاتی پیشنهادی محققان توسط اعضای شورا بررسی و مورد تصویب قرار گرفت.




