به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل روز چهارشنبه 24 اردیبهشتماه 1399، دکتر حسین جعفری و هیئت همراه با حضور در مرکز و بازدید از بخش تحقیقات گیاهپزشکی در جلسهای که با حضور محققان و پژوهشگران بخش تحقیقات گیاهپزشکی در دفتر مدیریت تشکیل شد، شرکت کرد.
دکتر کربلائی خیاوی رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل ضمن ارائه گزارشی از سیمای کشاورزی استان اردبیل اظهار داشت: استان اردبیل در زمینه تولید محصولات کشاورزی و منابع طبیعی دارای ظرفیت قابل توجهی است و چهار درصد از تولید محصولات کشاورزی ایران متعلق به این استان است، تنوع اقلیمی، وجود دشتهای حاصل خیز اردبیل، مشکینشهر و مغان از قابلیتهای کشاورزی این استان است که به مدد وجود 120 هزار بهرهبردار، بخش کشاورزی توانسته است 30 درصد از تولید ناخالص استان را به خود اختصاص دهد.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل با بیان اینکه در کنار این پتانسیلها، چالشها و محدودیتهایی وجود دارد، گفت: رسالت اصلی ما شناسایی چالشها و محدودیتهای بخش کشاورزی استان و ارائه راهکارهای لازم به منظور حل آن است. اجرای پروژههای تحقیقاتی در زمینهٔ علوم زراعی و باغی، خاک و آب، فنی و مهندسی کشاورزی، گیاهپزشکی، علوم دامی، منابع طبیعی، حفاظت خاک و آبخیزداری در مرکز بر مبنای وظایف حاکمیتی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی دنبال میشود.

وی افزود: در همین راستا اجرای بیش از 188 فقره طرح تحقیقاتی در دیسیپلینهای مختلف، تهیه و تدوین 151 نشریه علمی، ترویج و دستورالعمل فنی، همایشها و کنگرههای داخلی و خارجی، انعقاد 13 تفاهمنامه همکاری با دستگاههای دولتی و بخش خصوصی، تهیه و تدوین 73 فقره نشریه فنی و ترویجی، برگزاری 152 برنامه هفته انتقال یافتههای تحقیقاتی و روز مزرعه، کارگاه آموزشی و جلسه محققین معین با کارشناسان و بهرهبرداران مراکز خدمات کشاورزی در راستای برنامههای نظام نوین ترویج، 60 مورد پایش و بازدید از مزارع زارعین توسط محققان و کارشناسان مرکز، اجرای 40 پایاننامه دانشجویی در مقطع دکتری و کارشناسی ارشد، تولید 1700 تن غلات و دانههای روغنی، نظارت و کنترل محصولات مختلف زراعی با تولید بیش از 48500 تن بذر گواهی شده و باکیفیت و نظارت و کنترل 5 نهالستان با تولید بیش از 125 هزار اصله نهال انجام شده است.
دکتر کربلائی خیاوی تأمین هستههای اولیه بذری را از اقدامات مهم تحقیقاتی این مرکز برشمرد و تصریح کرد: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل در حوزه تولید محصولات فناورانه موفق به تولید 9 تن بذر پرورشی یک، 150 تن بذر پرورشی دو، 270 تن بذر پرورشی سه و بالغ بر 300 تن بذر مادری ویژه مناطق نیمه گرمسیر و سردسیر استان شده است.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل گفت: در چهارمین جشنواره معرفی ارقام زراعی و باغی از 52 رقم جدید، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل در معرفی 22 رقم زراعی حضور گستردهای داشت.
دکتر کربلائی خیاوی در زمینه آموزش کشاورزی افزود: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل در حوزه آموزش بهرهبرداران رتبه اول کشوری و آموزش ضمن خدمت کارکنان رتبه دوم را در بین مراکز تابعه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی کسب نموده است.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان اردبیل در خصوص فعالیتها و دستاوردهای بخش تحقیقات گیاهپزشکی ابراز داشت: اجرای 30 پروژه تحقیقاتی در زمینه آفات، بیماریها و علفهای هرز، چاپ 20 مقاله علمی پژوهشی در ژورنالهای معتبر داخلی و خارجی، 6 نشریه ترویجی در سامانه تالار دانش و فنون کشاورزی و 14 مورد یافته تحقیقاتی قسمتی از فعالیتها و دستاوردهای بخش تحقیقات گیاهپزشکی در سال 1398 است.
وی همچنین بازدید مستمر از مزارع کشاورزی منطقه، حضور محققان این بخش در قالب برنامه نظام نوین ترویج به عنوان محقق معین در مراکز جهاد کشاورزی و اخذ مشکلات پهنه تحت پوشش و ارائه راهکارهای لازم را از دیگر فعالیتهای بخش تحقیقات گیاهپزشکی مرکز عنوان کرد.
دکتر جعفری رئیس مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور در این جلسه ضمن معرفی سیاستهای مؤسسه با همکاران بخش گیاهپزشکی مرکز تحقیقات و آموزش كشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل و حوزه فعالیتهای ایشان آشنا شد و در جریان مسائل و مشکلات همکاران مرکز قرار گرفت.
وی با اشاره به قدمت مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل و سابقه تحقیقات گیاهپزشکی در زمینه آفات، بیماریها و علفهای هرز در این مرکز بر اهمیت افزایش همکاریها تأکید کرد.
رئیس مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور در خصوص بازدید از مزارع و آزمایشگاههای این مرکز گفت: منطقه مغان به دلیل تنوع زیاد محصولات کشاورزی و شرایط خاص آب و هوایی، خاک مطلوب و آب فراوان یکی از قطبهای مهم تولید کشاورزی در کشور است.
دکتر جعفری در ادامه سخنان خود افزود: بحث آفات و بیماریها در این منطقه از دغدغههای مهم مؤسسه و همکاران ما در استان است که امیدواریم با تقویت این بخش تحقیقات گیاهپزشکی پوشش مناسبی را در این استان داشته باشیم.
وی اظهار داشت: در این سفر از طرحهای غلات و آزمایشگاههای بخش تحقیقات گیاهپزشکی بازدید به عمل آمد که کیفیت آزمایشات و طرحهای انجام شده بسیار مطلوب بود، همچنین از مزارع بذور پرورشی و تکثیری گندم و جو بازدید شد که مراحل کشت و داشت بسیار دقیق انجام شده بود. در این راستا از زحمات آقای دکتر حسین کربلائی خیاوی رئیس مرکز و سایر همکاران بابت عملکرد مطلوب و زحماتشان تشکر و قدردانی میگردد. امید است نتایج تحقیقات انجام شده در این مرکز منجر به دستاوردهای بزرگی در زمینه گیاهپزشکی کشور گردد.
شایان ذکر است در این جلسه دکتر پرویز شریفی و محققان بخش تحقیقات گیاهپزشکی مرکز به بیان دیدگاهها و نقطه نظرات خود پرداختند.






