مهندس اسماعیل اسفندیاری پور مشاور وزیر جهاد كشاورزی و مجری طرح محوری گندم به همراه مهندس فرامک عزیز کریمی مدیر کل دفتر امور غلات و محصولات اساسی روز دوشنبه 29 اردیبهشتماه سال جاری در سفر به استان اردبیل از طرحها و دستاوردهای تحقیقاتی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل بازدید به عمل آورند.
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، در این بازدید که با حضور مهندس نیکشاد رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل، دکتر کربلائی خیاوی رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، مهندس شهریار معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل، جمعی از مدیران استانی و محققان و پژوهشگران مرکز برگزار شد، ابتدا دکتر کربلائی خیاوی در سخنانی ضمن خوشآمدگویی به حاضران، خلاصهای از عملکرد، ظرفیتها، توانمندیها و دستاوردهای ارزشمند پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل را ارائه نمود و اظهار داشت: ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آلاروق اردبیل یکی از سایتهای اصلی تحقیقات غلات در زمینه مطالعات مربوط به سرما، تنش خشکی آخر فصل و بیماریهای غلات به شمار میرود. همچنین این ایستگاه در اجرای طرحها و پروژههای به نژادی اقلیم سرد کشور از ایستگاههای مهم بوده به طوری که در سالهای اخیر در معرفی ارقام جدید غلات سردسیر از جمله رقم آبی گندم پیشگام و میهن و حیدری، زرینه و جو آبی جلگه و مهتاب نقش اساسی ایفا نموده است.
دکتر کربلائی خیاوی افزود: در سال زراعی جاری تعداد 25 فقره طرح و پروژه تحقیقاتی در زمینههای به نژادی و به زراعی غلات آبی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل در حال اجرا هستند. در این طرحها خصوصیات مهم از جمله تاریخهای سبز، پنجه زنی، ساقه روی، خوشهدهی، رسیدن فیزیولوژیکی، ورس، ریزش، ارتفاع بوته، تیپ رشد، عکسالعمل به سرما و بیماریهای مهم منطقه یادداشت شده و ارقام متحمل به تنشهای زنده و غیر زنده در آزمایشات به نژادی و بینالمللی گندم و جو، بخصوص در آزمایشات نسلهای در حال تفکیک گزینش خواهند شد.
این هیئت از طرحها و پروژههای تحقیقاتی در حال اجرا به ویژه آزمایشات غلات آبی، خزانه بیماریهای غلات و مزرعه ازدیادی کلزا بازدید به عمل آوردند و توضیحات لازم توسط مهندس قاسمی محقق غلات و دکتر صفرعلی صفوی محقق بیماری های گیاهی ارائه گردید.
مهندس اسماعیل اسفندیاریپور در حاشیه بازدید از ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آلاروق اردبیل در مصاحبه با خبرنگار صدا و سیما گفت: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل یکی از قطبهای تولید دانش در کشور به ویژه در اقلیم سرد و گرم و مرطوب خزری محسوب میشود.
وی با بیان اینکه برداشت گندم از ۹ استان گرم و خشک جنوب کشور شروع شده و آخرین میزان گندم خریداری شده هم از مرز 1.6 میلیون تن گذشته است، افزود: اجرای دقیق سیاستهای طرح محوری گندم از جمله تأمین بذر، تهیه سموم، مشورتهای کارشناسی و نظارتهای فنی و به خصوص کنترل عوامل خسارتزا مانند مبارزه با علفهای هرز و آفت سِن در استانهای سِنخیز را از جمله مجموعه شرایط و پشتیبانی انجام شده برای جهش تولید گندم در سال زراعی جاری است.
مجری طرح محوری گندم وزارت جهاد کشاورزی میزان سطح زیر کشت گندم در کل کشور را کمی بیش از ۶ میلیون هکتار عنوان کرد و افزود: یک سوم این میزان به صورت آبی و مابقی به صورت دیم کشت شده است.
وی بیان کرد: در سال زراعی جاری بیش از یک میلیون و ۱۰۰ هزار هکتار از مزارع گندم کشور نیز با انواع بیماری برگی و خوشه گندم درگیر بود که با اقدام به موقع و مؤثر، این بیماریها کنترل شد و به یقین در افزایش میزان تولید مؤثر خواهد بود.
مهندس اسفندیاریپور ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آلاروق اردبیل را جزو ایستگاههای ممتاز و تعیین کننده به خصوص در اقلیم سرد کشور عنوان کرد و گفت: در زمینه غلات و علوفه طرحهای بسیار خوبی انجام شده که اثرات آن میتواند برای کل کشور مفید باشد.
وی در پایان این بازدید از زحمات دکتر حسین کربلائی خیاوی رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، دکتر رضا طلائی رئیس ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آلاروق اردبیل و محققان مرکز تقدیر و تشکر کرد






