رئیس مؤسسه آموزش و ترویج کشاورزی
طرح یاوران تولید دانش محققان را به عرصههای کشاورزی انتقال میدهد.
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل دکتر مؤیدی، معاون سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و رئیس مؤسسه آموزش و ترویج کشاورزی در سفر به استان اردبیل در سیزدهمین جلسه کارگروه یاوران تولید استان که با حضور مهندس نیکشاد رئیس سازمان جهاد کشاورزی، دکتر حسین کربلائی خیاوی رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل و اعضای اصلی کارگروه یاوران تولید روز چهارشنبه 25 تیرماه سال 1399 در محل سازمان جهاد کشاورزی تشکیل شد، شرکت کرد.
در این جلسه ابتدا مهندس نیکشاد رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل به بیان پتانسیلهای کشاورزی استان پرداخت و اظهار داشت: استان اردبیل در زمینه تولید محصولات کشاورزی دارای پتانسیل قابل توجهی بوده و ۴ درصد از تولید محصولات کشاورزی ایران متعلق به این استان است؛ تنوع اقلیمی، وجود کشت و صنعتهای مغان و پارس، وجود دشتهای حاصل خیز اردبیل، مشکینشهر و مغان، 4.2 میلیون واحد دامی از قابلیتهای کشاورزی این استان است که به مدد وجود ۱۲۰ هزار بهرهبردار، بخش کشاورزی توانسته است ۳۰ درصد از تولید ناخالص استان را به خود اختصاص دهد .
رئیس کارگروه یاوران تولید استان اردبیل افزود: جایگاه کشوری استان در دوازده محصول استراتژیک بین اول تا هفتم است. وی در ادامه تأکید کرد کلیه اعضا، محققان و مدیران جهاد کشاورزی یاوران تولید استان را جدی گرفته و تلاش مضاعف داشته باشند.
دکتر حسین کربلائی خیاوی دبیر کارگروه یاوران تولید استان گزارشی کاملی از عملکرد دو ماهه کارگروه را ارائه نمود. رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان اردبیل یاوران تولید را نسخه پیشرفته نظام نوین ترویج خواند و ابراز داشت: در بحث نظام نوین ترویج استان اردبیل جزو استانهای موفق و پیشگام بود.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل تصریح کرد: در راستای تحقق جهش تولید در بخش کشاورزی با هدف ارتقای خوداتکایی در تولید غذا و به منظور تعامل هر چه نزدیکتر همه واحدهای اجرایی و تحقیقاتی و افزایش اثربخشی علم و فناوری در عرصههای تولیدی طرح یاوران تولید با هدف بهرهمندی حداکثری از ظرفیت اعضای هیأت علمی و محققان مؤسسات و مراکز تحقیقاتی در دستور کار قرار گرفته است.
دکتر حسین کربلائی خیاوی هدف کارگروه یاوران تولید را بهرهمندی کارشناسان اجرا، بهرهبرداران و تولیدکنندگان از آخرین یافتههای تحقیقاتی، شناسایی چالشها و محدودیتهای بخش کشاورزی و ارائه راهکارهای لازم در این زمینه، تقلیل فاصله بین مراکز تولید دانش کشاورزی و بهرهبرداران و تبادل تجربیات و توانمندسازی آنها عنوان کرد. سپس هر یک از اعضای کارگروه یاوران تولید به بیان دیدگاهها و نقطه نظرات خود پرداختند.
در ادامه این جلسه دکتر مؤیدی با اشاره به اینکه محققین و یافتههای تحقیقاتی آنها میتواند در جهش تولید در بخش کشاورزی بسیار مؤثر باشد، هدف اجرای طرح «یاوران تولید» را انتقال دانش محققان به عرصههای کشاورزی اعلام کرد.
معاون سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و رئیس مؤسسه آموزش و ترویج کشاورزی، در رابطه با نقش محققین در تحقق اهداف جهش تولید، خاطرنشان کرد: محققین و یافتههای تحقیقاتی آنها میتواند در جهش تولید در بخش کشاورزی بسیار مؤثر باشند.
دکتر مؤیدی با اشاره به عضویت بیش از دو هزار هیأت علمی در مجموعه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی سراسر کشور افزود: در جلسات متعدد بر روی نحوه استفاده از دانش پژوهشی این محققان در افزایش و جهش تولید در بخش کشاورزی بحث و تبادل نظر شده است.
رئیس مؤسسه آموزش و ترویج کشاورزی با بیان اینکه در حال حاضر از طریق سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی "طرح یاوران تولید" را اجرا میکنیم، تصریح کرد: در جلسه شورای مدیران وزارت جهاد کشاورزی، آقای دکتر خاوازی وزیر محترم جهاد کشاورزی طرح یاوران تولید را پیشنهاد کرد و این وظیفه را بر عهده سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گذاشت که از حضور محققین کشور در عرصه برای افزایش تولید بیشتر استفاده شود.
وی از طرح یاوران تولید به عنوان گام دوم نظام نوین ترویج نام برد و افزود: در بحث نظام ترویج استان اردبیل جزو استانهای پیشروی کشور بود با توجه به ارتباط سازنده مدیر سازمان جهاد کشاورزی استان و رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل این طرح با موفقیت انجام خواهد شد.
دکتر مؤیدی معاون سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و رئیس مؤسسه آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به دانش بنیان کردن کشاورزی گفت: اجرای موفقیتآمیز طرح یاوران تولید، افزایش امنیت غذایی، افزایش درآمد کشاورزان، کاهش فقر و از همه مهمتر پایداری اکوسیستم را به دنبال خواهد داشت چرا که وقتی کشاورز درآمد بیشتری داشته باشد با اکوسیستم پایدارتری مواجه میشویم.
رئیس مؤسسه آموزش و ترویج کشاورزی از حوزههای اجرایی، ترویجی و بهرهبرداران خواست به شدت مطالبه گری خود را از تحقیقات افزایش دهند تا محققان یافتههای علمی خود را به عرصه وارد کنند که در این صورت نقطه اتصال واقعی تحقیقات، آموزش، ترویج، اجرا و در نهایت بهرهبردار اتفاق میافتد.
وی در پایان این جلسه از تلاشها و همکاریهای مهندس نیکشاد رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل و دکتر حسین کربلائی خیاوی رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل در اجرای طرح یاوران تولید تقدیر و تشکر کرد.
پس از جلسه با حضور دکتر مؤیدی، دکتر کربلائی خیاوی، مهندس خواجوی و دکتر طلایی از یافته پژوهشی "کشت زمستانه با آرایش کاشت چهار ردیف با دو نوار تیپ در عرض ۱۵۰ سانتیمتر" در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آلاروق اردبیل کیل گیری به عمل آمد. در این روش میزان عملکرد غده ۸۷ تن در هکتار برآورد شد.
دکتر حسن پناه مزایای این روش کشت را صرفهجویی در مصرف آب و استفاده بهینه از بارشهای زمستانه و بهاره و عملکرد بالا عنوان کرد. در ادامه از ژنوتیپ های مختلف سیب زمینی بازدید به عمل آمد.
هیئت بازدید کننده همچنین از ژنوتیپ های بهبود یافته اسپرس بازدید و عملکرد علوفه تر تولیدی را بررسی نمودند. محقق مربوطه میزان عملکرد علوفه تر تولیدی را بین ۱۶ تا ۳۰ اعلام کرد و گفت در حال حاضر دو چین برداشت شده و پیشبینی میشود تا چهار چین علوفه امسال برداشت شود.
دکتر مؤیدی معاون سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و رئیس مؤسسه آموزش و ترویج کشاورزی همچنین از پردیس آموزش کشاورزی اردبیل بازدید کرد.