به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل روز یکشنبه 26 مردادماه 1399 دکتر حسین کربلائی خیاوی رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل با خانم دکتر مریم حسینی رئیس مؤسسه تحقیقات برنج کشور در حاشیه بازدید از شرکت کشت و صنعت فردوس دیدار و گفتگو کرد.
دکتر حسین کربلائی خیاوی در این دیدار بیان داشت: استان اردبیل در زمینه تولید محصولات کشاورزی دارای پتانسیل قابل توجهی بوده و ۴ درصد از تولید محصولات کشاورزی ایران متعلق به این استان است؛ تنوع اقلیمی، وجود کشت و صنعتهای مغان و پارس، وجود دشتهای حاصل خیز اردبیل، مشکینشهر و مغان، 4.2 میلیون واحد دامی از قابلیتهای کشاورزی این استان است که به مدد وجود ۱۲۰ هزار بهرهبردار، بخش کشاورزی توانسته است ۳۰ درصد از تولید ناخالص استان را به خود اختصاص دهد .
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل با بیان این مطلب که استان اردبیل ۱۰۰ درصد چغندر بذری و سورگوم بذری و حدود ۸۰ درصد ذرت هیبرید کشور را تأمین میکند، افزود: استان اردبیل در تولید عدس و کلزا رتبه اول، سیبزمینی رتبه دوم، عسل رتبه سوم، چغندرقند رتبه پنجم و در تولید حبوبات و گندم رتبه هفت کشوری را دارد.
دکتر کربلائی خیاوی اظهار داشت: رسالت اصلی ما در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان، شناسایی چالشها و محدودیتهای بخش کشاورزی استان و ارائه راهکارهای لازم به منظور حل آن است. اجرای پروژههای تحقیقاتی در زمینهٔ علوم زراعی، باغی، خاک و آب، فنی و مهندسی کشاورزی، گیاهپزشکی، علوم دامی، منابع طبیعی، حفاظت خاک و آبخیزداری در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بر مبنای وظایف حاکمیتی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی دنبال میشود.
وی تأمین هستههای اولیه بذری را از اقدامات مهم این مرکز برشمرد و تصریح کرد: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل در حوزه تولید محصولات فناورانه موفق به تولید 10 تن بذر پرورشی یک، 167 تن بذر پرورشی دو، 270 تن بذر پرورشی سه و بالغ بر 300 تن بذر مادری ویژه مناطق نیمه گرمسیر و سردسیر استان شده است.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل با بیان اینکه در سال ۱۳۹۲ درآمدهای اختصاصی مرکز ۱۵ میلیارد ریال بود، خاطر نشان کرد: این رقم در سال ۱۳۹۷ به ۶۲ میلیارد ریال و در سال ۱۳۹۸ به ۸۷ میلیارد ریال افزایش پیدا کرده است و پیشبینی میشود این رقم در سال ۱۳۹۹ تا ۴۰ درصد افزایش پیدا کند.
در این دیدار خانم دکتر مریم حسینی ابراز داشت: مؤسسه تحقیقات برنج کشور در سال زراعی 98 رقم جدید برنج با نام آنام را معرفی نموده و در راستای افزایش ضریب نفوذ ارقام جدید، پایش میدانی این رقم در مرحله شالیزاری را در دستور کار خود قرار داده است. به همین منظور بذر رقم آنام را در اختیار کشاورزان و کشت و صنعت فردوس قرار داده است.
رئیس مؤسسه تحقیقات برنج کشور در تشریح دستاوردهای مهم محققان این مؤسسه بیان داشت: معرفی ارقام جدید برنج، با کیفیت پخت بالا به همراه افزایش عملکرد در واحد سطح، یکی از رویکردهای مهم پژوهشی مؤسسه تحقیقات برنج کشور است؛ در سال 98 رقمهای «رش»، «تیسا» و «آنام» به عنوان ارقام جدید برنج به کشاورزان معرفی شد؛ «رش» رقم جدیدی از برنج است که علاوه بر عطر و بوی فوقالعاده، دارای 6 الی 6.5 تن در هکتار عملکرد در واحد سطح است و مشکل وِرس یا خوابیدگی در باران را ندارد. «تیسا » رقم برنجی است که بین 7 الی 7.5 تن در هکتار عملکرد در واحد سطح دارد و جزو ارقام دانه بلند، خوش کیفیت و زودرس است. «آنام» به معنی مادرم، رقمی زودرس است که با عملکردی در حدود 5 الی 5.5 تن در هکتار، نسبت به ارقام برنج محلی مرغوبیت بیشتری دارد؛ در حقیقت کیفیت این برنج مانند برنج دم سیاه فوقالعاده مرغوب است و برتری دیگر آن نسبت به سایر ارقام، در نیاز آبی کمتراست.
وی توسعه ارقام برنج با کیفیت بالا و کم آب بر را از جمله پروژههای تحقیقاتی این مؤسسه برشمرد و بیان داشت: از آنجا که به طور کلی کشور به سوی شرایط کم آبی پیش میرود و دسترسی به منابع آبی محدودتر میشود، بر این اساس مؤسسه تحقیقات برنج کشور سعی دارد با معرفی ارقام کم آب بر و محاسبه نیاز آبی هر رقم در طول دوره رشد، ارقامی که نیاز آبی بیشتری دارند را از دستور کار خارج کند؛ علاوه بر این، تحقیقات بر روی ارقام کم آب بر در سالهای اخیر منتج به معرفی دو رقم متحمل به خشکی شده است که به زودی از آنها رونمایی میشود.
خانم دکتر مریم حسینی تصریح کرد: امید است در سال جهش تولید و مشاهده اثربخشی این ارقام در سالهای زراعی آتی، بخش وسیعی از اراضی شالیزاری به کشت ارقام جدید اختصاص یابد و شاهد افزایش ضریب نفوذ آنها و افزایش درآمد کشاورزان حاصل از تولید برنج در کشورمان باشیم.