به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل سومین نشست هم اندیشی طرح یاوران تولید با حضور آقايان دکتر بازرگان، معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دکتر مؤیدی معاون سازمان و رئیس مؤسسه آموزش و ترویج کشاورزی، روسای سازمانهای جهاد کشاورزی، روسای مراکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی و مدیران هماهنگی ترویج کشاورزی سراسر کشور روز چهارشنبه 21 آبان ماه 1399 به صورت ویدئو کنفرانس با عناوین جلسه ارزیابی اثربخشی طرح یاوران تولید در کشتهای بهاره، تبیین اهمیت طرح یاوران تولید در کشتهای پاییزه و بحث و بررسی پیرامون چالشهای طرح، ارائه پیشنهادها و اتخاذ تصمیمات برگزار شد.
دکتر کامبیز بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در این جلسه بهکارگیری تحقیقات در تصمیمگیری و سیاست گزاری بخش کشاورزی را برای حفظ امنیت غذایی حائز اهمیت دانست و اظهار داشت: سوق دادن راهبردهای تحقیقات کشاورزی ایران به سمت کاربردی شدن طرحهای پژوهشی برای رفع چالشها ضروری بوده و برای مقابله با چالش محدودیت منابع باید بر مبنای کشاورزی علمی عمل کرد تا رعایت این مهم موجب تولید پایدار و حفظ محیط زیست گردد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اذعان به اینکه طرح یاوران تولید میتواند با ارائه راهکارها از سوی محققان و نیز کشاورزان پیشرو، ضامن امنیت غذایی کشور باشد. گفت: هدف اصلی در این طرح استفاده بهینه از نتایج علمی در برنامههای جهش تولید است و تولید حداکثری، سلامت محصولات کشاورزی و حفظ منابع پایه کشور، با تمام توان پیگیری و رصد میشود.
وی در ادامه با اشاره به راهاندازی برنامههای تلویزیونی شبکه تلویزیونی اینترنتی و گروههای آموزشی مستقیم ویدئو کنفرانس با موضوعات کشاورزی اظهار کرد: برنامه رویش و قهرمانان تولید نیز در شبکه آموزش برای مسائل کشاورزی و اطلاع رسانی به بهرهبرداران راهاندازی شده است؛ که امیدواریم بتواند ما را در رسیدن به هدف که همانا ایجاد نزدیکی بیش از پیش آموزش، تحقیقات و ترویج با اجرا و بهرهبرداران است یاری رساند.
دکتر علی اکبر مؤیدی معاون آموزش و ترویج کشاورزی سازمان با بیان اینکه تحقیقات و آموزش در تولید محصولات کشاورزی حرف اول را میزند و محققان میتوانند با انتقال دانش فنی روز دنیا در افزایش و جهش تولید به کشاورزان کمک شایانی داشته باشند. اظهار داشت: اجرایی شدن دانش و تخصص مراکز تحقیقات در عرصه کشاورزی بسیار مهم است و امیدواریم با اجرای طرح یاوران تولید تحولی عظیم در تولید محصولات با محوریت ترویج، تحقیقات و کشاورزان پیشرو به وجود آید.
رئیس مؤسسه آموزش و ترویج کشاورزی با اذعان بر اینکه طرح یاوران تولید میتواند همه مشکلات بخش کشاورزی و منابع طبیعی را بررسی و برای آن طرح و ایده عملیاتی ارائه کند، هدف از این طرح که گام دوم نظام ترویج است را شناسایی و رفع مشکلات بخشهای مختلف کشاورزی و گام نخست جهش تولید دانست و گفت: باید با بکارگیری روشهای علمی، کشت به موقع، تغذیه مناسب، مبارزه با علفهای هرز و انواع آفات؛ متوسط عملکرد در کشاورزان عادی ارتقاء یافته و به عملکرد کشاورزان شاخص نزدیکتر گردد و این مهم بر عهده کارگروه یاوران تولید در استانها بوده و لازمه آن استفاده از افراد صاحبنظر و باتجربه است که در صورت عدم وجود محقق مربوطه در استان، آمادگی داریم محققان در بخشهای مربوط را اعزام نماییم.
وی با اشاره به اینکه طرح یاوران تولید با همراهی محققان، مروجین، کارشناسان بخش اجرا و کشاورزان پرتلاش، به منظور بهینه کردن منابع مورد استفاده در تولید محصولات مختلف اجرایی میشود، افزود: در طرح مذکور با توسعه نظام نوین ترویج و ارتباط مؤثرتر پژوهشگران مراکز تحقیقاتی سراسر کشور، شاخص علمی نمودن کشاورزی دنبال شده و دانش بنیان نمودن کشاورزی از طریق انتقال یافتههای علمی مختلف توسط پژوهشگران در دستور کار قرارگرفته است.
در ادامه دکتر نوری معاون علمی و فناوری موسسه آموزش و ترویج کشاورزی گزارش کاملی از فرازهای ابلاغیه طرح یاوران تولید وزیر محترم جهاد کشاورزی، گردش کار برنامه عملیاتی طرح یاوران تولید، به عنوان نمونه کاربرگ اطلاعات محصول زراعی کلزا در شهرستان ساوجبلاغ، اطلاعات کاربرگ شماره یک به تفکیک استان، محصول و گروه تخصصی و به عنوان نمونه سه کاربرگ انتخابی اثربخشی اقدامات مبتنی بر توصیه فنی کشتهای بهاره در طرح یاوران تولید استانهای اردبیل، صفیآباد و فارس را ارائه نمودند.
سپس رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل گزارش کاملی از روند کار طرح یاوران تولید استان اردبیل ارائه کرد. وی ابتدا از زحمات کلیه عزیزان در راستای اجرای طرح یاوران تولید تشکر و قدردانی نمود.
دکتر حسین کربلائی خیاوی اظهار داشت: در راستای تحقق جهش تولید در بخش کشاورزی با هدف ارتقای خوداتکایی در تولید غذا بر اساس برنامههای اعلامی و به منظور تعامل هر چه نزدیکتر همه واحدهای اجرایی و تحقیقاتی و افزایش اثربخشی علم و فناوری در عرصههای تولیدی، طرح «یاوران تولید» با هدف بهرهمندی حداکثری از ظرفیت و اعضا هیأت علمی و محققان و مؤسسات و مراکز تحقیقاتی به طور مؤثر و حداکثری، در تاریخ 10 خردادماه سال 1399 در استان اردبیل شروع شد. تشکیل اولین جلسه کارگروه یاوران تولید استان اردبیل در تاریخ 10 خرداد 99 با حضور رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان، معاونین تولیدات گیاهی و تولیدات دامی، مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی، مروجان ارشد، دبیر محققان معین و دبیر مروجان پهنه در محل سازمان جهاد کشاورزی تشکیل گردید. در روز یکشنبه 18 خردادماه سال 1399 جلسه شورای تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی استان اردبیل جهت هماهنگی اجرای طرح یاوران تولید در شمال استان تشکیل شد. 10 جلسه کارگروه یاوران تولید در شهرستانهای شهرستان های مختلف استان جهت توجیه و تشکیل کارگروه برگزار شد. هر شهرستان مشکلات تولید را جمعآوری به کارگروه استانی ارسال نمودند و بر اساس موضوع گروه سه نفری تشکیل و به محل اعزام گردیدند. در طی این مدت پس از اعلام مشکلات تولید بلافاصله گروه استانی شامل نماینده بخش اجرا، بخش ترویج و بخش تحقیق تشکیل و به محل مورد نظر مراجعه شده و راهکار عملی تا حصول نتیجه پیگیری میشود.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل افزود: 34 جلسه استانی از 10 خردادماه لغایت 15 آبان ماه 1399تا حصول نتیجه و و ارائه راهکار عملی برگزار شد. تعداد بازدیدها و توصیههای فنی شامل خرداد 9، تیرماه 15، مرداد 15، شهریور 19، مهر 28 مورد و آبان ماه 8 و جمعاً 78 کاربرگ شماره یک بودند. از 78 مورد کاربرگ شماره 1 تا آخر مهرماه، 10 مورد کاربرگ شماره 2 (فرم اثربخشی محصولات سیبزمینی، لوبیا چیتی، گندم، جو، کلزا و پنبه و ذرت) فقط مربوط به گروه زراعی بوده و انشاالله تا آخر آذرماه بقیه کاربرگهای شماره 2 (به تعداد 68 کاربرگ) تکمیل و به مؤسسه آموزش و ترویج ارسال خواهد شد. برنامهریزی جدی و مؤثر برای حل مشکل تولید کشتهای پاییزه در حال انجام است.
دکتر حسین کربلائی خیاوی اعلام نمود: در طی این مدت در قالب طرح یاوران تولید 15 مورد انتقال یافتههای تحقیقاتی و 12 مورد روز مزرعه بر اساس شیوهنامه جدید با هدف حل مشکل تولید و افزایش کمی و کیفی عملکرد برگزار شده است.