به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل دکتر یونس رستمی کیا عضو هیأت علمی بخش تحقیقات جنگلها و مراتع مرکز در این رابطه اظهار کرد: طی دو سال بذرهای کاملاً رسیده و عاری از آفت و بیماری 54 گونه از گياهان اندمیک، نادر و بومي به همراه نمونههای هرباریومی با هدف حفاظت از ذخاير توارثي عرصههای طبيعي (اراضی جنگلی و مرتعی) استان اردبیل بعد از جمعآوری، شناسايي، ارزيابي و جهت نگهداری در بانک ژن به موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور ارسال شد.
وی با اشاره به اینکه منابــع ژنتيكــي گياهــي، از ارزشــمندترين ثروتهای ملــي و منابــع پایهای در هــر استان محســوب میشوند، افزود: از آنجاکــه به دليــل وســعت عرصههای طبيعـي، حفاظـت از همـۀ گياهـان در رویشگاهها و زیستگاههای طبيعـي امکانپذیر نيسـت، جمعآوری بــذر و ســاير اندامهای تکثيرشــوندۀ گياهــان و نگهــداری آنها در بانــک ژن، بهتریــن گزینــۀ حفاظــت منابــع گیاهــی اسـت. منابــع ژنتيکــي علاوه بــر ايفــاي نقــش کليــدي در افزايــش تنــوع زيسـتي جنگلها و مراتـع و پايـداري توليـد، در حفاظـت منابـع آب، خـاک و محيـط زيسـت نيـز اهمیـت اساسـي دارنـد. استان اردبیل خوشـبختانه يکـي از غنیترین استانهای کشور از نظـر منابـع ژنتيکـي گياهـي به شــمار میرود.
رئیس بخش تحقیقات جنگل ها و مراتع مرکز بیان داشت: بیشترین بذرهای جمعآوری شده به ترتیب به تیره گلسرخیان (Rosaceae)، کاسنیان (Astraceae)، نعناییان (Labiatae) و چتریان (Apiaceaec) و لگومینوز (Leguminosae) تعلق دارد. وی در خاتمه اظهار داشت اجرای این پروژه که یکی از مهمترین پروژههای در دست اجرا بخش تحقیقات جنگلها و مراتع مرکز است به دلیل فرآیند شتابان بهرهبرداری بی رویه از منابع و تخریب رویشگاهها و نیز تغییرات شدید اقلیمی و بروز خشکسالی های متوالی در مراتع و همچنین بهرهبرداری زیاد کشاورزان از منابع آب و خاک که فرایند تخریب فرسایش ژنتیکی گیاهی را شدت بخشیده است از اهمیت زیادی برخوردار است.