Friday, February 7, 2025
  • time : 00:00
  • Date : Mon Dec 14, 2020
  • news code : 135130
خشكیدگی سنبله گندم و دلایل گیاه‌پزشكی آن در دشت مغان

خشکیدگی سنبله گندم دلایل مختلفی می‌تواند داشته باشد که از مهمترین آن‌ها در دشت مغان می‌توان به آفات زنبور ساقه خوار گندم، کرم ساقه خوار ذرت و بیماری فوزاریوم اشاره نمود.

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل دکتر شریفی رئیس بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی مرکز در این رابطه گفت: خسارت هر دو آفت ذکر شده گاهی به صورت اشتباهی با فوزاریوم سنبله گزارش می‌شود زیرا هر دو آفت از درون ساقه تغذیه می‌کنند و موجب خشک شدن سنبله و بوته گندم می‌شود. زنبور ساقه خوار گندم یک نسل دارد و این زنبور پس از خروج از شفیره، تخم خود را به صورت انفرادی در درون ساقه گندم قرار می‌دهد. لارو از ساقه تغذیه و به سمت پایین حرکت کرده و در نزدیکی طوقه با ایجاد دالان به دیاپوز می­رود اما کرم ساقه خوار دارای سه نسل در استان بوده که نسل اول آن در گندم و نسل‌های بعدی پس از برداشت گندم به سایر محصولات از جمله ذرت حمله می‌کند. تخم‌ریزی این شب پره به صورت دسته جمعی در پشت و روی برگ‌های گندم بوده و لاروها پس از خروج به درون ساقه نفوذ کرده و تغذیه می‌کنند. پس از تغذیه و خشک شدن بوته، سنبله خشک شده در مزرعه سبز نمایان می‌شود. خسارت فوزاریوم هم به این شکل است با این تفاوت در قارچ فوزاریوم درون ساقه سالم بوده و در روی سنبله اسپورهای قارچ به رنگ قرمز قابل مشاهده است. مدیریت این‌ها با هم متفاوت بوده و باید بر اساس دستورالعمل‌های تحقیقاتی عمل شود.

news source
روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل
Average :  4.60 |  Submitted :  5

Tags
    Comments

    Tue Jun 20, 2023 - 6:27:25 PM Answer
    سلام خسته نباشید ببخشید من این مقاله رو خوندم ولی نمیدونم دلیل خشک شدن گندم خودم چیه دلیلش اینه ک گندم خودم لکه لکه داره خشک میشه ولی مزرعه همسایم ک دو متر بیشتر فاصله نداره خیلی خیلی کم دچار این مشکل شده ولی مزرعه خودم شدتش خیلی زیاده استان زنجان هستم اگه کسی دلیلشو میدونه راهنماییم کنه مرسی یاشیاسیز