به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل روز یکشنبه 12 دیماه مهندس امامی فرماندار شهرستان پارسآباد از بخشهای مختلف مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل بازدید و در جلسهای که با حضور دکتر حسین کربلائی خیاوی و همکاران در سالن کنفرانس مرکز برگزار شد، شرکت کرد.
در این جلسه رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل ضمن تسلیت دومین سالگرد شهادت سردار سپهبد قاسم سلیمانی گزارشی از سیمای کشاورزی استان را ارائه کرد و اظهار داشت: استان اردبیل در زمینه تولید محصولات کشاورزی دارای پتانسیل قابل توجهی است و 4 درصد از تولید محصولات کشاورزی کشور متعلق به این استان است. تنوع اقلیمی، وجود کشت و صنعتهای مغان و پارس، وجود دشتهای حاصل خیز اردبیل، مشکینشهر و مغان از قابلیتهای کشاورزی این استان است که به مدد وجود 120 هزار بهرهبردار، بخش کشاورزی توانسته است 30 درصد از تولید ناخالص استان را به خود اختصاص دهد.
دکتر حسین کربلائی خیاوی با بیان اینکه استان اردبیل 100 درصد چغندر بذری و سورگوم بذری و حدود 90-80 درصد ذرت بذری کشور را تأمین میکند، اضافه کرد: استان اردبیل در تولید عدس و کلزا رتبه اول، در تولید سیبزمینی رتبه دوم و در تولید عسل رتبه سوم را در سطح کشور از آن خود کرده است و از نظر سطح زیر کشت محصولات زراعی رتبه دهم را داراست.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل افزود: در کنار این پتانسیلها چالشها و مشکلاتی نیز وجود دارد رسالت اصلی ما در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان، شناسایی چالشها و محدودیتهای بخش کشاورزی استان و ارائه راهکارهای لازم به منظور حل آن است. اجرای پروژههای تحقیقاتی در زمینهٔ علوم زراعی، باغی، خاک و آب، فنی و مهندسی کشاورزی، گیاهپزشکی، علوم دامی، منابع طبیعی، حفاظت خاک و آبخیزداری در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بر مبنای وظایف حاکمیتی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی دنبال میشود.
وی در رابطه با طرح یاوران تولید گفت: خوشبختانه در بحث یاوران تولید استان اردبیل جزو استانهای پیشگام کشور است و از زمان اجرای این طرح تاکنون 155 دستاورد تحقیقاتی به بهرهبرداران منتقل شده است. در سال 1399 رتبه اول را در بین مراکز تحقیقاتی کشور کسب کردیم و این روند بایستی همچنان ادامه پیدا کند.
دکتر حسین کربلائی خیاوی با بیان این مطلب که استان اردبیل در خصوص تأمین هستههای اولیه بذری فعالیت گستردهای دارد، گفت: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل در حوزه تولید محصولات فناورانه با تأکید بر تولید هستههای اولیه بذر محصولات کشاورزی، موفق به تولید 11 تن از کل 80 تن بذر پرورشی یک در کشور شده است؛ همچنین از 800 تن بذر پرورشی دو تولید شده در کشور 176 تن آن به همت محققان این مرکز در استان اردبیل تولید شده است.
وی افزود: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل در زمینه کنترل، نظارت و گواهی بذر و نهال محصولات زراعی و باغی در سال جاری، حدود 14 هزار هکتار مزارع تولید بذر محصولات مختلف کشاورزی را مورد بازدید قرار داده است که این امر منتج به گواهی و تأئید کیفیت حدود 30 هزار تن بذر شده است.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل اظهار داشت: در زمینه رشد و فناوری کشاورزی 18 مرکز رشد در کشور تأسیس شده است که یکی از آنها در این مرکز تأسیس گردیده که ماحصل آن سه شرکت دانش بنیان است.
دکتر حسین کربلائی خیاوی در ادامه سخنان خود بخش کشاورزی را از مهمترین بخشهای اقتصادی کشور که امنیت غذایی جامعه به آن وابسته است برشمرد و به مقایسه دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه کشاورزی قبل از انقلاب و چهار دهه پس از آن پرداخت و گفت: قبل از انقلاب اسلامی بیش از ۷۰ درصد محصولات کشاورزی ایران، از خارج وارد میشد و محصولات استراتژیکی مانند؛ گندم و برنج وابسته به خارج بود. امروز و بعد از انقلاب اسلامی بیش از ۹۰ درصد محصولات کشاورزی در داخل کشور تولید میشود. میزان تولیدات کشاورزی ایران قبل از انقلاب اسلامی ۲۵ میلیون تن در حال حاضر این عدد به 130 میلیون تن رسیده است.
وی در ادامه به شش حوزه وظایف حاکمیتی سازمان در زمینه تحقیقات کاربردی، آموزش بهرهبرداران، ترویج کشاورزی، تولید محصولات فناورانه، نظارت بر تولید بذر، نهال، کود و سم و حفاظت و مدیریت ذخایر ژنتیکی پرداخت.
دکتر حسین کربلائی خیاوی با اشاره به اینکه کمبود آب در مناطق مختلف کشور، عملکرد و تولید بسیاری از محصولات کشاورزی را شدیداً تحت تأثیر قرار داده است، اظهار داشت: حفظ و نگهداری و استفاده بهینه از منابع آب در مصارف کشاورزی از اصول اساسی توسعه پایدار کشاورزی است. با توجه به تغییرات اقلیمی در چند سال اخیر در کشور لزوم نگاه دانش محور به حوزه کشاورزی را بیش از پیش ضروری است.
حجتالاسلاموالمسلمین دهقان مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در مرکز در این مراسم اظهار کرد: شهادت، به عنوان یک مکتب انسانساز، همواره کابوس ستمگران و زورگویان تاریخ بوده و شهید سلیمانی نیز با همین اراده و نیت، هیمنه آمریکا را فرو ریخت.
مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در مرکز نبوغ نظامی، روحیه شهادتطلبی، ولایتمداری، سختکوشی، روحیه انقلابی، سادگی و صفا، مردمی بودن، سنجیدگی و تدبیر در امور را از ویژگیهای بارز سردار شهید حاج قاسم سلیمانی برشمرد.
در این جلسه مهندس امامی فرماندار شهرستان پارسآباد فعالیتها و دستاوردهای مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل را ارزشمند خواند و اظهار داشت: امنیت غذایی به عنوان یکی از شروط تحقق امنیت ملی است و تأمین غذای جامعه از وظایف اساسی دولتها در هر کشور است و بایستی دستاوردهای تحقیقاتی محققین مرکز برجسته شود.
وی تفاوت عملکرد کشاورزان پیشرو با کشاورزان عادی را قابل تأمل دانست و افزود: حلقه مفقوده ارتباط بین تحقیق، اجرا و ترویج است که بایستی دستاوردهای مراکز تحقیقاتی را به بهرهبرداران منتقل کنند. به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی حتی در دور افتادهترین روستاها وسایل ارتباط جمعی وجود دارد که به راحتی میتوان نسبت به انتقال آخرین یافتهها و دستاوردهای تحقیقاتی اقدام کرد.
فرماندار شهرستان پارسآباد به چالشهای پیش رو اشاره کرد و گفت: بستر تمام تصمیمات کشاورزی استان بایستی در شهرستان پارسآباد صورت گیرد برای اینکه ظرفیتها و پتانسیلهایی که در این شهرستان وجود دارد قابل مقایسه با دیگر شهرستانهای استان نیست.
بحران آب و خشکسالی مطلب دیگری بود که مهندس امامی به آن پرداخت و خاطر نشان کرد: با توجه به کاهش قابل توجه بارندگی چنانچه برنامهریزی مناسبی صورت نگیرد در آینده نزدیک با چالش جدی مواجه خواهیم شد. وی خواستار ورود مراکز تحقیقاتی در قالب تفاهمنامه با سایر دستگاه های ذیربط در این رابطه گردید.
مهندس امامی در پایان ضمن تقدیر و تشکر از مجموعه مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل خواستار استفاده از پتانسیلهای شرکتهای کشت و صنعت و دامپروری مغان و پارس با استفاده از ظرفیتهای علمی مرکز جهت ایجاد پایلوت تولید بذر کشاورزی کشور در این منطقه گردید.