Wednesday, April 16, 2025
  • time : 09:05
  • Date : Wed Apr 09, 2025
  • news code : 226372
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل؛
پرتودهی گاما؛ راهكار نوین توسعه كشاورزی در اردبیل
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، از بهره‌گیری از فناوری پرتودهی گاما به‌عنوان راهکاری نوین برای تحول بخش کشاورزی خبر داد. وی تأکید کرد این فناوری می‌تواند چالش‌های مهم بخش کشاورزی ازجمله هدررفت محصولات، مقاومت به تنش‌های محیطی و کاهش مصرف سموم را حل کند.

 به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل؛ کمال شهبازی گفت: با راه‌اندازی پرتودهی محصولات کشاورزی استفاده از پرتودهی گاما، یکی از مشکلات دیرین مردم و کشاورزان استان در نگهداری محصولات کشاورزی را رفع و از هدررفت محصولات و زیان اقتصادی به کشاورزان جلوگیری خواهد کرد.

 رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل گفت: تولید ارقام متحمل به خشکی، شوری و سرما، تولید میوه‌های بدون هسته، افزایش ماندگاری محصولات کشاورزی، تولید گونه‌های پرمحصول و حفظ ذخایر ژنتیکی و افزایش سرعت تحقیقات مواردی از کاربردهای انرژی هسته‌ای در کشاورزی است.

 وی در رابطه با افزایش سرعت تحقیقات با استفاده از پرتودهی بیان کرد: برخی از تحقیقات کشاورزی برای رسیدن به نتیجه مطلوب زمان زیادی طلب می‌کند درحالی‌که با استفاده از فناوری هسته‌ای این زمان به نصف کاهش می‌یابد.

 رئیس مرکز تحقیقات استان اردبیل با بیان اینکه با پرتودهی بذرها می‌توان آن‌ها را در برابر آب‌وخاک شور و مناطق سرد مقاوم کرد، گفت: با استفاده از پرتودهی گاما صفات مقاومت به شوری یا سرما ایجاد می‌شود، این تحقیقات هم‌اکنون روی گندم، دانه روغنی کلزا و برنج در حال انجام است.

 وی به افزایش ماندگاری کشاورزی با استفاده از این روش اشاره کرد و گفت: با استفاده از پرتودهی گاما و افزایش عمر ماندگاری محصولات باغی به‌ویژه سیب‌زمینی و مرکبات می‌توان ضایعات را کاهش داد و زمان بیشتری برای بازاریابی و صادرات این محصولات به بازارهای بین‌المللی برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان فراهم کرد.

 شهبازی افزود: به تأخیر انداختن جوانه زدن سیب‌زمینی و پیاز در انبارها و حفظ کیفیت این محصولات از طرح‌های تحقیقاتی است که می‌توان در استان با استفاده از پتانسیل محققان سازمان تات و سازمان انرژی اتمی مورد مطالعه و اجرا قرار داد.

 وی با بیان اینکه از انرژی هسته‌ای برای جلوگیری از افتادگی ساقه ذرت و گندم در مرکز تحقیقات کشاورزی استان اردبیل نیز استفاده شده است، خاطرنشان کرد: با استفاده از پرتودهی گاما ساقه ذرت و گندم در منطقه اردبیل کوتاه‌تر و ضخیم‌تر شد و به‌این‌ترتیب ضایعات محصول کاهش و تولید محصول در هر هکتار افزایش یافت.

جهت دریافت لینک کانال ایتای سازمان کلیک کنید

لینک خبر در تازه های سازمان تات

Average :  0 |  Submitted :  0

Tags