به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل کارگاه آموزشی توسط کارگروه یاوران تولید علوم دامی متشکل از نمایندگان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل آقایان دکتر صحرایی و دکتر ابرعانی، نمایندگان ترویج و نماینده امور دام سهشنبه ۲۶ مهرماه ۱۴۰۰ در روستایی لیکوان در محل یک واحد دامداری روستایی با حضور تعدادی از دامداران تشکیل گردید.
موضوعات مطرح شده در این کارگاه شامل؛ نحوه تهیه و ارزیابی کیفت سیلاژ ذرت، تهیه خوراک متعادل از اقلام خوراکی محلی و سیلاژ ذرت، بیماریهای متابولیکی گاوهای شیری و بهداشت و واکسیناسیون بود.
در بخش اول با حضور در محل سیلو ساختمان و کیفیت سیلو به صورت فنی بررسی شد ایراداتی که در تهیه سیلو ساختمان از جمله عدم تطابق ابعاد سیلو با ظرفیت واحد دامداری، عدم متراکم سازی مناسب سیلو و استفاده از نایلون در کف سیلو که باعث کپک زدگی برخی از قسمتهای سیلو شده بود، اختلاط نامناسب نمک و اوره در سیلو و احداث سیلو در جای نامناسب شناسایی شد.
در پایان توصیههای فنی شامل؛ طراحی ساختمان سیلو با ابعاد مناسب و تحت نظر کارشناسان، برداشت ذرت سیلوی در زمان مناسب و با رطوبت ۶۵ تا ۷۰ درصد و چاپر کردن در اندازه مناسب ۳ الی ۵ سانتیمتر، استفاده از لایهای از کلش گندم در کف سیلو به جای پلاستیک و تعبیه چاه در کف سیلو برای جمع شدن پساب سیلو، طراحی ساختمان سیلو به صورت ذوزنقهای برای متراکم سازی بیشتر سیلو و روشهای ارزیابی تجربی کیفت سیلاژ ذرت از روی رنگ، بو، رطوبت و بافت سیلاژ ارائه گردید.
در خصوص بخش دوم کارگاه آموزشی با بررسی وضعیت آبستنی و شیردهی گاوها جیره غذایی اقتصادی و کاربردی با اقلام خوراکی کاه، یونجه، سیلاژ ذرت، سبوس گندم، ذرت، جو و کنجاله سویا فرموله و روشهای تهیه خوراک کامل در اختیار دامداران قرار گرفت. در بخش سوم کارگاه آموزشی روشهای پیشگیری و درمان بیماریهای متابولیکی از قبیل تب شیر و کتوز ارائه گردید و در پایان توصیه بهداشتی لازم در خصوص بهداشت جایگاه و برنامه واکسیناسیون دامها به دامداران آموزش داده شد.


