به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل دکتر حسین کربلائی خیاوی در گفتگو با روابط عمومی مرکز در رابطه با ایجاد باغهای الگویی- ترویجی گیاهان دارویی اظهار داشت: احداث باغهای الگویی – ترویجی گیاهان دارویی بر اساس شرایط اقلیمی و رویشگاهی در مناطق مختلف استان و آشنایی بهرهبرداران و زارعان پیشرو با دستورالعمل کاشت، داشت و برداشت گیاهان دارویی نقش مهمی در افزایش سطح زیر کشت گیاهان دارویی خواهد داشت که علاوه بر افزایش درآمد برای کشاورزان، نقش مهمی در کاهش مصرف و جلوگیری از هدر رفت آب بخش کشاورزی نیز میتواند به همراه داشته باشد.
وی استان اردبیل را به دلیل داشتن شرایط اکولوژیکی و رویشگاهی منحصر به فرد در کشور خاستگاه بسیاری از گونههای شاخص دارویی دانست و گفت: تعداد گونههای گياهي ايران در حدود 8000 گونه است که بيش از 2300 گونه از این گونهها داراي خواص دارويي، عطري، ادویهای و آرايشي- بهداشتي هستند و از این تعداد نیز حدود 460 گونه در عرصههای طبیعی استان اردبیل حضور دارند.
مجری طرح احیاء و توسعه کلکسیون گیاهان دارویی شمال غرب کشور گونههای آویشن، رازیانه، بومادران، نسترن کوهی، اسطوخودوس، انواع ختمی، همیشه بهار، بابونه، گل گاوزبان، مرزه، اسفرزه، زیره، ماریتیغال، بید مشک و سرخارگل، زوفا، گل محمدی، كرفس كوهی، نعنا فلفلی، بادرنجبویه و مریم گلی متناسب اقلیم سرد و کوهستانی و كاشت اکالیپتوس، گل نرگس، به لیمو، مورد، مرزه برای اقلیم نیمه گرمسیری (شمال استان) مناسب دانست که میتوانند در مناطقی که محصولات زراعی و باغی به دلیل محدودیت منابع آب و خاک توجیه اقتصادی ندارند و همچنین برای جلوگیری از فرسایش زمینهای کشاورزی که در حال حاضر به دلیل کمبود آب کشت نمیشوند استفاده گردند.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل به چالشهای پیش روی کشت و توسعه گیاهان دارویی در استان اشاره کرد و افزود: برداشتهای بیرویه و غیرمجاز از عرصههای طبیعی استان یکی از مواردی است که گیاهان دارویی استان را تهدید می کند. این مسئله آسیب جدی به گیاهان دارویی به عنوان ذخایر ژنتیکی ارزشمند وارد کرده و از طرفی میتواند این گونههای دارای اهمیت را با خطر انقراض روبه رو کند. در این زمینه لازم است به جای تمرکز بر برداشت گیاهان دارویی از طبیعت به کشت این گیاهان در عرصه زراعی توجه ویژهای شود.
دکتر حسین کربلائی خیاوی در خاتمه بیان داشت: تولید و تأمین نهادههای مورد نیاز، گسترش صنایع تبدیلی و تکمیلی و تکمیل زنجیره تولید، ایجاد و توسعه بازار و برند سازی در قالب سازمانهای تعاونی و خصوصی و شرکتهای دانشبنیان از جمله ملزومات برای توسعه و کشت گیاهان دارویی در سال جهش تولید است که در صورت توجه میتواند بخشی از مشكل بیكاری جامعه را حل كند.