به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل به گفته دکتر محمود صحرایی رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز گاومیش یکی از دامهای با اهمیت در تأمین شیر، لبنیانت و حتی گوشت قرمز است. گاومیش به دلیل اکوسیستم خاص میکروبی در شکمبه از توان بالاتر هضم فیبر و مواد خشبی برخوردار است و چربی شیر آن دو تا دو و نیم برابر شیر گاو میباشد و لذا در تأمین کره و پنیر نقش مهمی را ایفا میکند.
وی افزود: کشور هند و مالزی در آسیا و رومانی، مجارستان و ایتالیا در اروپا از جمله کشورهایی هستند که به پرورش صنعتی گاومیش روی آوردند و به رکوردهای بالای تولید شیر در یک دوره شیراوری دست یافتند، رکورد تولید گاومیش ایتالیایی در ۳۰۵ روز دوره شیردهی به ۷۰۰۰ کیلوگرم و حتی بالاتر از آن نیز رسیده است. کشور ما ایران نیز با داشتن ۵۰۰ هزار رأس گاومیش از جمله پرورشدهندگان گاومیش در آسیا به شماره میرود که در استانهای شمال غربی، شمال و خوزستان پراکندهاند. استان اردبیل با داشتن ۱۰۰ هزار رأس گاومیش رتبه سوم کشوری را دارد و دامنه تولید روزانه شیر در اینها، ۳ الی ۵ کیلوگرم با ۸ درصد چربی است. محققین بخش تحقیقات علوم دامی ۴ فقره پروژه تحقیقاتی را د ر خصوص نتایج و ارزیابی آمیخته گری گاومیشهای بومی اردبیل و ایتالیایی به منظور افزایش تولید شیر در دست اجرا دارند. این پروژهها در مناطق نیمه گرم مغان مانند بیله سوار، نیمه مرطوب نمین، سرد کوهستانی مشگین شهر، نیر و اردبیل د ر هر دو وضعیت پرورش در مرتع و چراگاه و آغل یا همان شرایط بسته انجام میگیرد.