به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل کارگاه آموزشی ترویجی با موضوع مدیریت تغذیه دام سبک و سنگین، تنظیم بلوغ جسمی و جنسی دام سبک، بهداشت جایگاه دام با حضور اعضای یاوران تولید علوم دامی متشکل از دکتر محمود صحرائی و اکبر ابرغانی اعضای هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، مدیر ترویج جهاد کشاورزی بیله سوار، رئیس امور دام جهاد کشاورزی شهرستان بیله سوار و تعدادی از دامداران منطقه روز یکشنبه 5 بهمنماه 1399 در محل گاوداری آقای عبادی تشکیل گردید در این کارگاه ضمن بازدید از بخشهای مختلف جایگاه، بررسی وضعیت پرورش دامها، محل سیلو و انبار خوراک دام موارد منفی از جمله بهداشت ضعیف جایگاه دام و شیر دوشی، کمی تولید شیر گاوها، تغذیه نامناسب گله و عدم توجه به نسبت علوفه به کنسانتره و کیفیت ضعیف سیلاژ مصرفی مشاهده گردید:
موارد توصیه شده برای رفع مشکلات مذکور به صورت ذیل ارائه گردید:
۱. تمیز کردن روزانه جایگاه مسقف، بهاربند گاوها و محل شیردوشی گاوها که باعث کاهش ورم پستان و تولید شیر با بار میکروبی کمتر و لنگش کمتر دامها خواهد شد و با تأمین آسایش و رفاه دام تولید دامها افزایش خواهد یافت.
۲. ارائه فرمول غذایی و دستورالعملهای کاربردی برای تنظیم اجرای جیره و نسبت علوفه به کنسانتره که بهکارگیری آنها باعث افزایش تولید و کاهش ناهنجاریهای متابولیکی از قبیل تب شیر و کتوز خواهد شد و عمر اقتصادی دام افزایش خواهد یافت
۳. توصیههای فنی و کاربردی در خصوص پرورش گوساله و بهداشت گوساله دانی ارائه شد
در بخش دوم کارگاه آموزشی ترویجی به مدیریت تغذیه و پرورش گوسفند داشتی پرداخته شد که در این قسمت برای دامداران شرکت کننده توصیههای فنی ذیل ارائه گردید:
۱. استفاده از جیره فلاشنیگ با فرمول جدید که مخلوطی از ذرت و جو و روغن گیاهی به اضافه مکملهای معدنی که به مدت ۴ هفته که مصرف ان باعث ۲۰ الی ۲۵ درصد دوقلو زایی در گله گوسفندان خواهد شد
۲. ارائه فرمول غذایی و دستورالعمل کاربردی استفاده از ضایعات محصولات کشاورزی محلی از جمله سویا، بادام زمینی، ذرت بذری، تفاله چغندرقند، کاه گندم، جو، عدس و ملاس به صورت خوراک کامل بهویژه در 1.5 ماه آخر آبستنی گوسفندان داشتی که بهکارگیری این توصیه باعث کاهش سقط، افرایش وزن تولد بره و تولید شیر بیشتر میش مولد خواهد شد.
۳. ارائه فرمول غذایی کاربردی برای تهیه استارتر مخصوص برههای شیرخوار با مخلوطی از ذرت، جو، کنجاله سویا (گاودانه) و مکملهای ویتامین و مواد معدنی که مصرف ۵۰ کیلوگرم از این کنسانتره در تغذیه برههای شیرخوار در طی ۳ ماه دوره شیرخوارگی باعث حداقل ۱۰ کیلوگرم وزن گیری بیشتر نسبت به روشهای سنتی خواهد شد.