به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل دکتر محمود صحرایی رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز گفت: این پروژه با هدف بررسی و ارزیابی توان تولید مثلی، عملکرد تولیدی و اقتصادی دامهای پربازده خارجی به عنوان پایه پدری در تلاقی با نژادهای بومی منطقه معمولاً گوسفند نژاد مغانی در طی سالهای اخیر در مناطق مختلف استان بهویژه مناطق روستایی توسط بخش تحقیقات علوم دامی مرکز مورد پایش قرار میگیرد در طی این پروژه با برنامهای منظم صفات تولیدی و تولید مثلی تلاقیهای انجام شده با گوسفند رومانف در گلههای مردمی در سطح استان مورد پایش قرار میگیرد.
وی افزود: در این راستا روز پنجشنبه ۲۰ خردادماه ۱۴۰۰ با حضور در یک واحد دامداری روستایی به ظرفیت ۷۰۰ رأس در شهر کلور خلخال از نزدیک صفات تولیدی و تولید مثلی دامها مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفت. گوسفند رومانف یکی از بهترین نژادهای گوسفند است که به چندقلوزایی معروف است، بسیاری از دامداران از این گوسفندان جهت تولید مثل بالا در زمان کم استفاده میکنند. این نژاد پرطرفدار در کشورهای مختلفی در سراسر جهان پرورش داده میشود و با هوای سرد سازگاری خواهد خوبی دارد. دامداران جهت بالا بردن تعداد گوسفندان خود از گوسفندان رومانف نر (قوچ) به عنوان پایه پدری یا گوسفندان ماده (میش) به صورت جدا یا با هم استفاده میکنند.
تولید مثل این نژاد وابسته به فصل نبوده و این نژاد در کل سال میتواند تولید مثل نماید و قوچها میتوانند در همه فصلها میشها را آبستن نمایند. این نژاد به دلیل اینکه قادر است که در تمام فصلها آبستن شده و چندقلوزایی نماید، در تمام دنیا طرفدار دارد. برههای حاصل از نژاد رومانف با گوسفند مغانی در نسل اول افزایش وزن و رشد خوبی دارند لیکن با توجه به چند قلوزا بودن در فصل زایمان میشها و برههای تازه متولد شده نیاز به مراقبت و تغذیه کمکی دارند. از لحاظ تولید گوشت لخم بازدهی بیشتری نسبت به نژادهای بومی دارند و درصد گوشت بیشتری تولید میکنند و نسبت به نژادهای بومی چربی کمتر و فاقد دنبه هستند و در سن یکسان از وزن زنده و قیمت بیشتری برخوردار هستند ولیکن در نسلهای دوم و سوم احتمال کاهش عملکرد تولیدی و تولید مثلی در دورگهها وجود دارد که ضروری است در انجام تلاقیها دامداران از برنامه مدون و کنترل شده تحت نظارت متولیان امر استفاده نمایند.