به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل دکتر حسین کربلائی خیاوی با بیان اینکه پروژه پايش آفات و بیماریهای درختان سريع الرشد صنوبر و بيد در چهار سایت تحقیقاتی استان اردبیل اجرا میشود، اظهار داشت: استان اردبیل با برخورداري از شرايط متنوع آب و هوايي يکي از رویشگاههای مهم درختان صنوبر و بيد بشمار میآید که اغلب در حاشیه آبراههها و رودخانههاي استان مشاهده میشوند كه با ايجاد اكوسيستم خاص خود نقش مهمي در تعادل حياتي اين مناطق ايفا میکنند. علاوه بر این زراعت چوب (کاشت صنوبر و بید) يكي از مقولههای مهم در اقتصاد روستایی محسوب میگردد بطوریکه میتواند در افزایش درآمد خانوارهای روستانشین نقش مهمی ایفاء کند.
وی افزود: اين منابع ارزشمند همواره از سوي عوامل مختلف از جمله آفات و بیماریها، در معرض تهديد و تخريب قرار میگیرند. برخي بندپايان مانند حشرات، کنهها و برخي میکروارگانیسمهای بيمارگر، گاهي در سطوح وسيع، خسارات زيادي را به اين پوششهای گياهي وارد میکنند. اين عوامل ممکن است به صورت بومي و يا ورود به استان از روشهای مختلف خسارت وارد سازند؛ بنابراین، پايش مستمر وضعيت آفات و بیماریها علاوه بر دستيابي به اطلاعات بنيادي، کمک بزرگي نيز در جهت پيشگيري به موقع طغيان و کاهش هزینههای کنترل خواهد نمود. همچنين اطلاعات به دست آمده از پايش میتواند در پيش آگاهي و پیشبینی رفتار آفات و بیماریها نقش بسيار مهمي داشته باشد.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل بیان کرد: بر همین اساس، پروژه پايش آفات و بیماریهای درختان سريع الرشد صنوبر و بيد در استان در چهار منطقه شاخص استان (شهرستانهای اردبیل، مشگین شهر، خلخال و کوثر) که سطح کشت وسیعی دارند توسط همکاران بخش تحقیقات جنگلها و مراتع مرکز با هدف رديابي، کشف و تحت نظر داشتن عوامل خسارتزاي نوظهور، تعيين آفات و عوامل بیماریزای کليدي گونههای مختلف بيد و صنوبر و بررسي تغييرات جمعيت و تراکم آفات و بیماریهای مهم صنوبر و بيد در دست مطالعه است.