يکشنبه, 5 اسفند 1403

مركز تحقيقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان)

  • ساعت : ۲۰:۳۰
  • تاريخ :
     ۱۴۰۰/۰۶/۰۷ 
  • کد خبر : ۱۴۸۴۲۲
دکتر حسین کربلائی خیاوی:
احیاء دیم‌زارهای كم بازده استان با توسعه و كشت گیاهـان دارویـی اندمیك و بومی امكان‌پذیر است

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل دکتر حسین کربلائی خیاوی اظهار داشت: در برخی از مناطق استان به لحاظ عدم رعايت صحيح شیوه‌های دیم‌کاری و يا نامناسب بودن زمين، اين گونه اراضي از سيستم كشت و كار خارج شده و به صورت اراضي مخروبه و يا فرسايش يافته با توان توليد كم درآمده‌اند. بنابراين، به نظر می‌رسد كه يكي از راه‌های مناسب براي استفاده بهينه از اراضي ديم كم بازده و رهاشده، اجراي عمليات بيولوژيك باشد كه پروژه تبديل دیم‌زار به عرصه‌های طبيعي نيز جزو آن است.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل افزود: با كشت گیاهان دارویی بومی می‌توان از پتانسيل اين اراضي استفاده نمود. استفاده از گياهـان دارويي اندمیک و بومی بـراي دیم‌کاری در شـرايط اقليمـي دیم‌زارهای استان از اهميت ویژه‌ای برخوردار اسـت؛ زیرا گیاهان دارویی و ژنوتیپ های مختلف آن‌ها، بخشی از منابع ژنتیکی و غنای تنوع زیستی اکوسیستم‌های مراتعی و جنگلی هستند که می‌توانند برای تولید به عنوان منبع اصلی تأمین بذر اولیه جهت تکثیر و تولید در دیم‌زارهای کم بازده مورد استفاده قرار گیرند و باعث حفـظ رطوبت خـاک، جلوگيري از تبخيـر سـطحي با ايجاد پوشـش گياهي، افزایش مـاده آلي خاک و ظرفيـت جـذب آب نيـز شوند و در نهایت باعث افزایش درآمد بهره‌برداران و کاهش وقوع سیلاب‌های مخرب، مهاجرت روستاییان و عشایر به شهر و فقر بهره‌بردار منجر شوند.

دکتر حسین کربلائی خیاوی بیان داشت: انتخاب و کشت گياهان دارويي چندساله بومی و سازگار با شرايط ديم هر منطقه که نياز آبي کمتري دارند می‌تواند بهترين جايگزين در دیم‌زارهای کم بازده باشد. استقرار گياهان دارويي چندساله، ضمن ايجاد پوشش گياهي، می‌تواند از فرسايش ناشي از شخم‌های مکرر سالانه نیز جلوگيري کند. ترويج اين روش زراعت ديم گياهان دارويي در عرصه‌های شیب‌دار و غيره در سطوح وسيع، می‌تواند تحولي در حفظ و احياي اکوسیستم‌های زراعي ديم کشور ايجاد کند. در این میان، گياهان کاشته شده به دليل ارزش دارويي، می‌تواند مورد استفاده کشاورزان و بهره‌برداران محلي قرار گيرد.

مجری طرح احیاء و توسعه کلکسیون گیاهان دارویی شمال غرب کشور گفت: کشت گياهـان دارويـي بـا روش‌های اصولی و فنـي همـگام با طبيعـت، می‌تواند رهیافتی بـراي اسـتفاده مطلوب از ظرفیت‌های اراضی کم بازده، تحقـق اقتصاد مقاومتی و افزایش اشتغال در جوامع روسـتايي و عشـايري محسـوب شـود. در این میان گونه‌هایی ماننـد انـواع آويشـن، پونه سای سبلان، سنبل‌الطیب، اسـطوخودوس، رازيانـه، رزماری، گل راعـي، خارمریم، سرخارگل، مریم‌گلی، زوفـا و گل محمـدي ضمن داشـتن سـازگاري و عملكرد مناسـب و اقتصادي، محصولی ارگانيک و سـالم توليـد مي‌کننـد.

منبع خبر
روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل
امتیاز :  ۰ |  مجموع :  ۰

برچسب ها