به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل بر اساس درخواست مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان نمین روز شنبه اول آبان ماه 1400 کارگاه آموزشی - ترویجی توسط کارگروه یاوران تولید بخش تحقیقات جنگلها و مراتع با حضور دکتر یونس رستمی کیا از مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نمین، کارشناسان اداره ترویج شهرستان نمین، اعضاء شورای اسلامی روستا و جمعی از کشاورزان و صنوبر کاران روستای ینگجه ملا محمدرضا شهرستان نمین در خصوص زراعت چوب و تولید قلمه از کلنهای اصلاح شده و پر محصول صنوبر با استفاده از آبهاي نامتعارف و باز چرخان شده (پساب فاضلاب شهری) برگزار شد.
در این کارگاه آموزشی و ترویجی بر اهمیت و ضرورت توسعه زراعت چوب در اراضی پایین دست تصفیهخانه شهرستان اردبیل برای تأمین بخش قابل توجهی از نیاز لیگنوسلولزی کارخانههای صنایع چوب استان اشاره شد و در ادامه به نتایج پروژه تحقیقاتی اجرا شده در این خصوص و معرفی کلنهای تند رشد و سازگار صنوبر با پساب فاضلاب شهری و پتانسیل گیاه پالایی آنها پرداخته شد. در انتهای جلسه به سؤالات مطروحه پاسخهای لازم ارائه گردید.
لازم به ذکر است در تصفيهخانه اردبیل سالانه مقادير زيادي پساب و لجن فاضلاب توليد ميشود. مدیریت و دفع مناسب پساب و لجن فاضلاب تولیدی در تصفیهخانهها یکی از موضوعات مهم زیستمحیطی است. از آنجایی که پساب و لجن فاضلاب از عناصر غذایی و مواد آلی بالایی برخوردارند، میتوان از این پسماندهاي آلی ارزان قیمت با در نظر گرفتن احتیاطهای زیستمحیطی در زراعت چوب و جنگلکاریها استفاده نمود. از مزایای استفاده از این نوع پسماندها میتوان به مواردی چون بهبود حاصلخيزي خاک و در نتیجه افزایش تولید چوب و بازده اقتصادی در واحد سطح، کاهش استفاده از کودهای شیمیایی ناسازگار با محیطزیست و نیز مدیریت و دفع ایمن و ارزان قیمت پساب و لجن فاضلاب تولید شده در تصفيهخانهها اشاره کرد. همچنین با توجه به پتانسیل گیاه پالایی گونههای مختلف سريعالرشد و توجه به این موضوع که این گیاهان وارد چرخه غذایی انسان نمیشوند، در صورت آلوده شدن خاک به آلایندهها میتوان به اهداف پالایش خاک نیز دست یافت.

