به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل دکتر محمود صحرایی رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز گفت: استان اردبيل جزو قطبهای کشاورزي و دامپروري کشور بوده که محصولات کشاورزي متنوعي در اين استان کشت میشود که هر ساله بعد از برداشت مقادير زیادی، بقاياي محصولات زراعي از قبيل کلش گندم و جو، دانههای روغني سويا، کلزا و علوفهای و بادام زميني توليد میگردد که قابليت و پتانسيل مصرف به عنوان تأمین بخشي از کمبود علوفه در تغذيه دام را دارند
وی افزود: در سالهای اخير سطح زير کشت بادام زميني در استان اردبيل گسترش يافته به طوری که امسال با افزايش 70 درصدي آن، رکورددار بوده و به سطح ۱۱ هزار هکتار رسيده که با برداشت مکانیزه آن کاه و کلشي که توليد میشود پتانسيل مصرف در تغذيه دام را دارند. با توجه به اينکه هزينه خوراک دامها در طول چند سال اخير افزايش يافته است و اين امر تأثير مستقيمي بر سودآوري پرورش دهندگان دامها دارد. يکي از راه هاي برطرف نمودن اين مشکل و رفع کمبود علوفه استفاده از خوراکهای غیرمعمول از قبيل ضايعات کشاورزي است که در صورت استفاده از اين پسماندها در تغذيه دام، علاوه بر كاهش هزینههای خوراک، از آلودگیهای زيست محيطي نيز كاسته میشود.
بر اين اساس يكي از اين روشها، جايگزيني بخشي از قسمت علوفهای خوراك با اين پسماند محصولات زراعي بویژه کاه بادام زمینی به خوراك كامل است. که باعث بهبود ارزش غذايي، قابلیت هضم و مصرف بهينه فراوردههای فرعي کشاورزي توليدي و تبديل آنها به منابع خوراکي با ارزش در قالب خوراک کامل خواهد شد.
کلش بادام زميني غني از پروتئين خام (18-10 درصد) و داراي قابليت هضم مواد آلي بالاي در گوسفند است جايگزيني کاه کندم با کاه بادام زميني باعث افزايش مصرف ماده خشک و مواد مغذي، قابليت هضم و ابقاء نيتروژن در بدن میگردد. بر این اساس با توجه به تولید مقادیر قابل توجهی از کلش بادام زمینی در مناطق شمالی استان و استقبال دامداران از مصرف آن در تغذیه دامهای خود، بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل برای استفاده بهینه و با هدف کاهش هزینههای تغذیه و اقتصادی کردن تولید اقدام به تهیه و ارائه فرمول کاربردی تهیه خوراک کامل بر پایه بقایای برداشت مزارع بادام زمینی در تغذیه گلههای گوسفند مغانی در سامانه روستایی و عشایری خواهد کرد.