به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل دکتر حسین کربلائی خیاوی اظهار داشت: با توجه به پتانسیلی که در اراضی پایین دست تصفیهخانههای فاضلاب شهری در کل استان وجود دارد میتوان با توسعه زراعت چوب علاوه بر اشتغالزایی و افزایش درآمد خانوارهای روستایی زمینه جهش تولید در تولید چوب و تأمین نیاز کارخانجات صنایع چوب استان را فراهم کرد.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل افزود: منابع آبی به عنوان یکی از ارزشمندترین منابع طبیعی و سرمایههای ملی هر کشور، نقش مهمی را در توسعه پایدار آن کشور ایفا میکنند. در حال حاضر بهرهبرداری بیرویه از منابع آب زیرزمینی به عنوان منبع اصلی تأمین کننده آب در مناطق خشک، سبب افت شدید کمی و کیفی سطح آب سفرههای زیرزمینی شده است. از اين رو حفاظت از منابع آب و استفاده مطلوب از اين منابع در از اهميت ویژهای برخوردار است. از این رو بازیافت آبهای نامتعارف، بازچرخانی و استفاده دوباره از آنها در آبیاری با رعایت مسائل زیستمحیطی میتواند از جمله راهكارهاي موجود براي كاهش فشار بر منابع آب شيرين باشد.
وی خاطر نشان ساخت: اگرچه در سالهای اخير تمهيداتي برای منع استفاده از آبهای نامتعارف برای آبیاری محصولات در اراضی کشاورزی اتخاذ شده است، اما متأسفانه همچنان بخش وسیعی از اراضی کشاورزی مناطق پایین دست تصفیهخانههای فاضلاب شهری متأثر از آبهای نامتعارف است. در چنين شرايطي يكي از راهكارهاي موجود، تغيير الگوي كشت از محصولات كشاورزي مورد مصرف مستقيم انسان به توسعه زراعت چوب و صنوبر کاری در این اراضی است که با توجه به موانع اقتصادی و اجتماعی موجود، اين مهم نياز به همکاریهای چند جانبه دارد؛ بنابراین در صورت حمایت کشاورزان منطقه، تغییر الگوی کشت به زراعت چوب میتواند در طی چند سال انجام شود.
بر این اساس پروژهای تحت عنوان ارزیابی سازگاری و استقرار کلنهای مختلف صنوبر با استفاده از پساب فاضلاب در اراضی پایین دشت تصفیه خانه شهرستان اردبیل توسط محققان بخش تحقیقات جنگلها و مراتع مرکز در حال اجراست. نتایج به دست آمده نشان داده است که درختان کاشته شده بخصوص کلنهای صنوبر آبیاری شده با آب نامتعارف از رشد بسیار خوبی برخوردار بودند.
دکتر حسین کربلائی خیاوی افزود: در صورت محقق شدن این امر، ضمن تولید چوب در سطوح وسیعی از اراضی با پتانسیل توسعه زراعت چوب و بهرهگیری از کارکردهای محیط زیستی درختان، میتوان برای مدیریت آبهای نامتعارف و جلوگیری از مصرف آنها در اراضی کشاورزی گامهای بلندی برداشت. توجه به این نکته نیز بسیار مهم است که استفاده از آبهای نامتعارف در هر حالتی باید ازنظر اقتصادي موجه و از نظر زیست محیطی قابل پذيرش باشد.