جمعه, 21 دی 1403

مركز تحقيقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان)

  • ساعت : ۰۰:۰۰
  • تاريخ :
     ۱۴۰۱/۱۱/۲۴ 
  • کد خبر : ۱۸۱۵۹۹
با حضور دكتر خیام نكویی معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج كشاورزی از سند الگوی كشت محصولات كشاورزی استان اردبیل رونمایی شد

سند الگوی کشت استان اردبیل در مراسمی با حضور استاندار اردبیل، معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و جمعی از مسئولین استانی در استانداری اردبیل رونمایی شد.

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل دکتر سید مجتبی خیام نکویی معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج كشاورزی به همراه دکتر مهاجر و دکتر علیرضا نیکویی. مدیرکل دفتر امور اقتصادی سازمان یکشنبه 23 بهمن‌ماه 1401 در سفری یک روزه به استان اردبیل مورد استقبال یاسر عبداللهی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری، مهندس تقی زاده رئیس سازمان جهاد کشاورزی، دکتر کمال شهبازی رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل و سایر مدیران استانی قرار گرفته و با حضور در گلزار شهدا به مقام رفیع آنان ادای احترام کردند.

این هیئت ابتدا از یک شرکت تولید بذر مینی تیوبر بخش خصوصی بازید کرده و در جلسه‌ای با حضور دکتر عاملی استاندار اردبیل، مهندس جهانگیرزاده نماینده مردم شهرستان‌های بیله سوار، پارس‌آباد و اصلاندوز در مجلس شورای اسلامی و نایب رئیس کمسیون کشاورزی مجلس، مهندس تقی زاده رئیس سازمان جهاد کشاورزی، دکتر کمال شهبازی رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، فرمانداران شهرستان‌های مختلف استان، مدیران و شرکت‌های تولیدکننده بخش خصوصی در سالن شهید رجایی استانداری برگزار شد، شرکت کردند.

در ابتدای این جلسه دکتر سید مجتبی خیام نیکویی ضمن تبریک چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی اظهار داشت: برای دستیابی به امنیت غذایی جمعیت ۸۷ میلیونی ایران باید برنامه‌های مدون و راهکارهای عملیاتی را در وزارت جهاد کشاورزی در پیش بگیریم که رونمایی از سند الگوی کشت در استان‌ها کشور از این برنامه‌ها است.

وی مهمترین رويکردها و ویژگی‌های ناظر بر تدوین الگوی کشت را کاهش آب مصرفی خالص و ناخالص، حفظ و ارتقای تولید با الگوی مصرف فعلی، افزايش ضريب نفوذ دانش با ارتقاء عملکرد در هکتار و کاهش ضايعات، حفظ و ارتقای شاخص‌های اقتصادی و تجاری ملی و بهره‌برداران، تمرکز بر جهش توليد در ديمزارهای کم بازده، اصلاح کشت سبزی و صيفی از فضای باز به گلخانه، جايگزينی کشت گیاهان علوفه‌ای کم آب بر، جايگزينی کشت دانه ‏های روغنی و صرفه‌جوئی ارزی برشمرد.

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی افق ۱۴۳۰ را در آینده غذایی کشور یادآور شد و افزود: با توجه به اینکه در سال ۱۴۳۰ جمعیت کشور به ۱۰۳ میلیون نفر خواهد رسید نیاز به تولید ۱۸۰ میلیون تن محصولات کشاورزی داریم.

دکتر خیام نکویی امنیت غذایی در کشور را از تأکیدات مقام معظم رهبری اعلام کرد و گفت: در کشور ظرفیت‌های بی نظیری برای تأمین امنیت غذایی وجود دارد که باید از این ظرفیت‌ها را در راستای پیشبرد منویات مقام معظم رهبری بهره گرفت.

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی سناریوهای طراحی شده برای اجرای سند الگوی کشت محصولات کشاورزی را یادآور شد و بیان کرد: ارتقای ۱۵ درصدی تولید محصولات کشاورزی در سال ۱۴۰۶، کاهش ۱۸ درصدی مصرف آب، خودکفایی در تأمین انرژی و … از نتایج مورد انتظار اجرای الگوی کشت تا پایان برنامه هفتم توسعه است.

دکتر خیام نیکویی اجرای الگوی کشت گیاهان زراعی در سال زراعی جاری مبتنی بر طراحی برای سال پایه در شرایط واقع بینانه را یادآور شد و افزود: کاهش آب مصرفی خالص و ناخالص، حفظ و ارتقای تولید با الگوی مصرف فعلی، افزایش ضریب نفوذ دانش با ارتقای عملکرد در هکتار و کاهش ضایعات و حفظ و ارتقای شاخص‌های اقتصادی و تجاری ملی و بهره‌برداران از مهمترین رویکردها و ویژگی‌های ناظر بر تدوین الگوی کشت است.

وی ایجاد انقلاب بهره‌وری در مسیر دانش و فناوری نوین را از رویکردهای اجرای سند الگوی کشت در استان‌ها برشمرد و خاطرنشان کرد: در صورت افزایش یک تن در هر هکتار به محصول گندم در آینده نزدیک ایران می‌تواند به حاکمیت و اقتدار غذایی دست یابد.

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ارتقای سطح رفاه زندگی مردم را از پیامدهای امنیت غذایی در کشور دانست و گفت: در صورت حمایت معنوی و اجرای نظام نوآوری سطح زیر کشت محصولات استراتژیک در کشور افزایش یافته و به امنیت پایدار غذایی دست خواهیم یافت.

در این جلسه مهندس تقی زاده رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل اظهار کرد: سند الگوی کشت محصولات کشاورزی بعد از تصویب در وزارت جهاد کشاورزی به استان‌ها ابلاغ شد و جلسات متعددی برای عملیاتی شدن این سند در اردبیل برگزار شد.

وی با اشاره به اینکه طبق برنامه‌ریزی‌های وزارت جهاد کشاورزی فرمانداری‌ها، مسئولان دستگاه‌های اجرایی مرتبط با حوزه کشاورزی، مسئولان حوزه قضائی و … از اعضای کارگروه سند الگوی کشت محصولات کشاورزی هستند، خاطرنشان کرد: اجرای این سند یک مسئولیت فرا حوزه‌ای است و تنها از عهده سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل برنمی‌آید بلکه باید تمام دستگاه‌های اجرایی در این حوزه ما را یاری کنند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل تشکیل دبیرخانه اجرای این سند در اردبیل را یادآور شد و بیان کرد: برنامه‌های الگوی سند کشت محصولات کشاورزی به تفکیک شهرستان‌ها برای حمایت از کشاورزان تدوین و در اختیار فرمانداران قرار گرفته است.

وی نیازمندی اصلی اجرای سند الگوی کشت در اردبیل و شهرستان‌ها را ماشین‌آلات جدید و ادوات مدرن کشاورزی برشمرد و تصریح کرد: برای افزایش و ایجاد انگیزه در کشاورزان باید تسهیلات مورد نیاز برای اجرای این سند در اختیار آنان قرار گیرد.

مهندس تقی زاده توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی را از اهداف اجرای این سند در استان اردبیل دانست و اظهار کرد: تکمیل زنجیره پروسس و سورتینگ محصولات کشاورزی اردبیل در اجرای این سند دنبال می‌شود.

سپس مهندس جهانگیرزاده نماینده مردم شهرستان‌های بیله سوار، پارس‌آباد و اصلاندوز در مجلس شورای اسلامی و نایب رئیس کمسیون کشاورزی مجلس تحقق اصلاح الگوی کشت را نوسازی ادوات کشاورزی و تولید بذور گواهی شده و مقاوم به خشکی و کم‌آبی را برشمرد. وی به پرداخت خسارت کشاورزان و پیش‌بینی آن در لایحه بودجه 1402 نیز اشاره نمود.

دکتر حامد عاملی در آیین رونمایی از الگوی کشت استان اردبیل اظهار کرد: الگوی کشت تنها بخشی از نقشه کلی مد نظر برای افزایش تولید و تأمین امنیت غذایی است و باید الزامات مورد نظر نیز برای تحقق امر مد نظر قرار گیرد.

وی با اشاره به چگونگی استفاده از ظرفیت‌های آب و خاک در گذشته و ضرورت توجه به تدوین نقشه کلی و گنجاندن این موضوع در برنامه هفتم توسعه تصریح کرد: با توجه به محدودیت منابع و رشد ادامه‌دار هزینه‌ها نسبت به درآمدها خلق منابع درآمدی و تزریق به پروژه‌های تولید محور کشاورزی حائز اهمیت است.

استاندار اردبیل افزود: اگر می‌خواهیم برنامه‌های تدوین شده برای توسعه در هر زمینه‌ای پیش برود، باید با اصلاح مدل‌های حکمرانی و مدیریتی در برخی حوزه‌ها، دخل و خرج و درآمد و هزینه‌ها را مدیریت کنیم.

وی گفت: احیای ظرفیت‌های بخش کشاورزی در حوزه باغات، کشت‌های گلخانه‌ای و پایاب سدها و سدهای معیشتی نیز از جمله بخش‌های تأثیرگذار در زمینه افزایش تولید و نیل به اهداف الگوی کشت بوده و باید مورد توجه قرار گیرد.

دکتر عاملی توجه به نیازمندی‌های لازم برای ارتقای بهره‌وری در بخش کشاورزی از جمله بازاریابی، استفاده از ظرفیت کشت و صنعت‌ها و تولید محصولات استراتژیک را ضروری دانست و افزود: هر چه در تولید محصولات استراتژیک موفق باشیم در راستای استقلال کشور و تبدیل به قطب مهم کشاورزی گام برداشته‌ایم. در پایان این جلسه از سند الگوی کشت محصولات کشاورزی در این استان رونمایی شد.


منبع خبر
روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل
امتیاز :  ۰ |  مجموع :  ۰

برچسب ها